Al 50 jaar de groothandel in verpakkingen en kantoorartikelen

Kan uw bakje in de magnetron?

Hoe vaak wordt de vraag thuis gesteld? Kan het met bakje en al in de magnetron? Een lastige vraag aangezien niet iedereen hier regelmatig mee bezig is. Niet alle bakjes zijn natuurlijk geschikt om in de magnetron te doen. Logisch ook want meestal zijn deze bakjes duurder dan andere menu bakjes. De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst: Microwave safe of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor:

Uitleg symbolen magnetron bestendige bakjes

Maar hoe zit het met de rest? Er staat niet altijd een symbool op voor het magnetrongebruik. Cups en menubakken worden vervaardigd van diverse soorten materiaal. Ten alle tijden staat het gebruikte materiaal wel vermeld op het bakje omdat dit wettelijk verplicht is. De meest voorkomende zijn soorten plastic zijn: PP, PS, CPET, PET en OPS. Hieronder zullen allen kort beschreven worden. Zo weet u welke bakjes u in de magnetron kunt doen en welke bakjes het beste aansluit bij uw gerechten.

PP

PP verpakkingen worden zeer veel gebruikt. PP staat voor polypropyleen en is uitstekend recyclebaar. Het is warmtebestendig tot 110ᵒC. Wanneer het materiaal onder de 0ᵒC komt blijft het bruikbaar maar is het wel brozer. De transparante versie van het materiaal zijn melkachtig van kleur en dus minder helder transparant. Deze bakjes zijn zeer goed geschikt voor de magnetron en is tevens vet- en oliebestendig. Deze magnetronbakjes krijg je dan ook veel bij bijvoorbeeld de chinees. De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden. PP plastic wordt ook veel verwerkt in verzegelbare, lekvrije bakjes. Dit zijn de bakjes waar vaak olijven en de feta kaas in wordt verpakt. Ook vindt u vaak diepvriessoep in deze bakjes.

PS

PS staat voor polystyreen. PS cups en deksels worden veel gebruikt waarbij de presentatie belangrijk is. Deze glasheldere cups zijn vaak voordeliger en goed geschikt voor bijvoorbeeld koude sausen en rauwkost bakjes. Deze bakjes zie je dan ook vaak in de snackbar. Maar ook voor het verpakken van bijvoorbeeld pijnboompitten. De maximale temperatuur waarin het materiaal goed bruikbaar blijft is 95ᵒC en kan tevens goed in de diepvries met een minimale temperatuur van -20ᵒC. De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron- of oven gebruik omdat deze dan beginnen te smelten.

PET

A-PET

PET staat voor Polyethyleentereftalaat en bestaat uit 2 hoofdtypes. A-Pet en C-pet. De A in A-PET staat voor amorphous. APET is de glasheldere versie en is vormloos. Hierdoor wordt dit veelal gebruikt voor een mooie presentatie. A-PET wordt dan ook veel in flessen gebruikt omdat het zeer stevig is en niet gemakkelijk scheurt. A-PET heeft een minimale tempratuur van -20ᵒC en een maximale tempratuur van +60ᵒC. A-PET is totaal niet geschikt voor oven en magnetron gebruik. Wel kan het in de diepvries worden gebruikt.

C-PET

C-PET is het andere type uit de PET familie. C-PET bakjes zijn ondoorzichtig en goed bestand tegen hoge tempraturen. Lasganas worden veelal verpakt in CPET bakjes. CPET verpakkingen zijn namelijk de bakjes die u moeiteloos in de magnetron en in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. De bakjes zijn zeer goed bestand tegen vet en olie en goed hersluitbaar. Ook de diepvries is voor dit materiaal geen enkel probleem. Het kan een temperatuur aan van -40ᵒC. CPET verpakkingen worden veelal gebruikt voor ovenmaaltijden. CPET verpakkingen zijn geen standaard voorraad artikel en moeten worden besteld. Deze hebben dus een levertijd.

OPS

OPS bakjes zijn veelal bakjes waar een deksel aan vast zit. Deze klapbakjes zijn ook wel bekend als rauwkostbakjes en hebben als eigenschap zeer glansrijk te zijn. Het plastic is hard en stijf en meestal zeer dun. Hierdoor worden ze vooral voor rauwkost of voor het verpakken van fruit gebruikt. De bakjes zijn niet geschikt voor magnetron, oven of diepvries. Een voordeel van deze OPS bakjes is de prijsstelling. Deze zijn over het algemeen voordeliger dan de meeste alternatieven.

Voorbeelden van verschillende soorten bakjes

Toch nog vragen over materiaal kwaliteiten of advies nodig welke verpakkingen het beste geschikt zijn voor uw verpakkingsdoeleinden? Neem contact met ons op en wij zullen u van harte te woord staan.

Gratis bezorging vanaf € 100
Gratis bezorging vanaf € 100
Afhalen in onze winkel
Afhalen in onze winkel
Altijd de beste service
Altijd de beste service!